Dsc_0481

Wat verzoent je nog meer met het leven dan een snorrende Janus? Juist, een goed glas Chateau Coulon.

Gezwicht dus. Na vier weken – het had een maand moeten zijn. En die vier weken waren een hele bevalling. Het meest opvallend? De reacties van anderen die zich persoonlijk op hun drankgebruik aangevallen leken te voelen doordat ik een maand niet dronk. Het zwaarst? De avonden na een dag hard werken, de etentjes waar ik mijn best voor had gedaan, de feestelijke momenten die je wilt beklinken.

Fris en fit moest ik worden. Ik ben 2 kilo afgevallen, niet slecht. Korte nachten deerden me minder dan anders, na vijf uur stapte ik fit uit bed. Ik sliep niet beter, wat ik wel hoopte. Meestal sliep ik niet langer dan tot vijf uur. Niets nieuws onder de zon. Wel prettig om te weten dat dat niet door de drank komt.

Een hele bevalling niettemin, dat fris en fit. Van tevoren dacht ik dat ik elk jaar een maand niet zou drinken. Dat denk ik nu niet meer. Maar na de bevalling van mijn zoon (nu bijna 11 jaar geleden) dacht ik ook dat ik nooit meer een kind zou willen. Mijn dochter is nu 9.

Voor @marianeele was het na vier weken mooi geweest en ik geef haar gelijk. Mijn moeder zei altijd: wat Jezus dronk, kan niet slecht zijn. En ik vul daar nu zelf bij aan: wat vond Jezus van water? Hij liep erover.

Update: een Janus is een houtkachel. Geen vibrator, zoals sommige schijnen te denken :-).