Mijn tweede artikel voor De Buik was een belevenis. Omdat het superleuk was, en omdat het meteen het best gelezen artikel werd van de afgelopen weken. Meer dan 650 likes op Facebook en duizenden kliks. Dat ga ik niet snel meer overtroeven.

Voor wie nog niet geweest is: Dâk is tot en met zondag 9 augustus.


IMG_2233 IMG_2238 IMG_2255 IMG_2257 IMG_2263

Dâk Rotterdam: tien dagen feest en bbq

Het is verdorie de parkeergarage waar ik elke dag van mijn werkende leven tegenaan kijk! Dat nare jarenzeventiggebouw waar ze een paar jaar terug met een ingenieuze klimopconstructie weer iets van hebben weten te maken. Wat zeg ik, het is officieel de grootste groene gevel van Europa! En nu sta ik met een vriendin op het dak, Dâk Rotterdam, en kijk mijn ogen uit. Zestien verdiepingen hoog en toch maar zo’n 30 meter boven het stadsgedruis van de Witte de With. Het geeft een uitzicht dat je alleen maar adembenemend kunt noemen. Want dat is het.

De hele avond staan mensen langs de balustrade selfies te nemen, panoramafoto’s, filmpjes. Jonge mensen vooral, het duurt een tijdje voor ik (50+) leeftijdgenoten ontdek. Geen idee waarom, want dit is een plek waar iedereen naar toe kan. Om wat te drinken, te dansen op de live bands of dj’s, te pingpongen (als het niet zo hard waait als vandaag, ook al weerhoudt dat er niemand van het toch te proberen) of te hoelahoepen. En om te barbecueën op een van de vier houtskoolgestookte barbecues. Social bbq’s. Want barbecueën doe je hier zelf, met zijn allen.

Jaloerse blikken

“Het mooiste is: je mag je eigen eten meenemen”, staat er op de website. Ik begreep dat als: neem je eigen eten mee, als je iets wilt eten. Maar er zijn complete bbq-pakketten te koop voor een christelijke prijs. Vlees en vegetarisch, met brood en coleslaw, inclusief sausjes. Maar ja, ik heb mijn plastic zakje van de keurslager, met topburgers, een mooi lamsboutje en verse chorizoworstjes. En al is er niets mis is met de hamburgers en worstjes uit de Dâkpakketten, ik trek er toch jaloerse blikken mee.

De barbecues dragen het epitheton ‘social’ met verve. Je raakt onwillekeurig aan de praat terwijl je je vlees in de gaten houdt. Zoals met de ontwerper van de balkonbarretjes die naast mij zijn worstjes grilt. “Wij komen er speciaal voor uit Amsterdam”, vertelt hij. “We hebben van alles, maar niet dit.” “Misschien hebben we het wel, maar weten we het niet”, verbetert zijn vriendin. En dat kan natuurlijk zo maar zo zijn, ik had ook geen idee en al helemaal niet dat Dâk al voor de tweede keer is, zij het voor het eerst hier.

Groene concept

Deze locatie is een geschenk uit de hemel, vertelt Fense Berkhof, een van de initiatiefnemers. Het jaar daarvoor beleefde Dâk zijn première in Noord, op Katshoek, maar daar kregen ze het dit jaar niet rond. De eigenaar van parking Westblaak vond dat het groene concept van Dâk (het plastic wordt bijvoorbeeld gerecycled tot vogelhuisjes) bij zijn groene gebouw paste. En zo staan ze nu hier, hopend op beter weer dan vorig jaar, toen de planning letterlijk in het water viel. Deze eerste avond is het in ieder geval al droog en zonnig.

De aankleding van Dâk is relaxed, we hangen op strandstoelen die her en der op het kunstgras staan. Onze rosé wiebelt in plastic glazen op een boomstronk. De ruige sloophouten bar en het podium staan onder tenten. De programmering komende week gaat alle kanten op. Van een filmquiz tot mardi gras, van sportavond tot netwerkevent. Elke dag andere dj’s en bands. En voorlopig mooi weer, zo lijkt het.

Fucking briljant

Intussen zakt de zon langzaam achter de flats aan de westzijde weg. Het uitzicht op oost wordt er alleen maar mooier van. Langzaam komt de blue moon op (zoals de tweede volle maan binnen een maand heet) en gaan lichtjes branden in de flats aan de andere kant van de Maas. Auto’s trekken hun rode remlichtsporen, de Erasmus en de Erasmusbrug lichten majestueus op. De band begint te spelen en boven de laatste gloeiende kooltjes bollen de laatste marshmellows langzaam op.

Als ik om elf uur alle zestien etages te voet afdaal (de lift doet het even niet) hoor ik een andere bezoeker verzuchten “Dit was fucking briljant.” Ik kan het niet beter verwoorden. Nog tot en met 9 augustus. Ga.

Het Dâk van Rotterdam

Parking Westblaak

Hartmanstraat 35 – 3012 VA Rotterdam

www.dak-rotterdam.nl

Openingstijden: 31 juli – 9 augustus, wisselende start- en eindtijden. Vanaf 17.00 uur worden de barbecues aangestoken. Zie de website voor het programma.