Een normaal mens leest zo’n 240 woorden per minuut (wpm). Ik ben een ervaren lezer dus ik zal daar wel iets boven zitten. Maar 1000? Dat lijkt me niet haalbaar. Of toch wel?

In De Morgen stond een artikel over een nieuw programma: Spritz. Spritz laat je woorden zien in een schrikbarend hoog tempo. Op de site ga je van 250 woorden per  minuut binnen de kortste keren  naar 500 per minuut en dat is geen enkel probleem. 1000 schijnt ook haalbaar te zijn, maar dat kun je op de site niet uitproberen. Maar probeer het eens zelf:

Zo ziet 250 wpm eruit (even aanklikken, dan doet-ie het):

250 wpm

250 wpm

Dit is 350 per minuut:

Spritz 350 woorden per minuut

350 wpm

En zo gaat 500:
Spritz 500 woorden per minuut

Er zijn andere programma’s die je helpen met snellezen door woorden na elkaar te projecteren. Maar die woorden zijn gecentreerd – ze staan steeds precies in het midden. Dat maakt het vooral bij langere woorden lastig om snel te lezen, je ogen vliegen naar links en rechts, precies wat je moet vermijden als je snelheid wilt maken.

De crux van Spritz is dat ze woorden uitlijnen op precies dat punt waar de herkenning plaatsvindt en dat ze die letter een accentkleur meegeven:

Rechts hoe 'traditonele'snelleestools woorden laten zien, links Spritz.

Rechts hoe ‘traditonele’snelleestools woorden laten zien, links Spritz.

Onderzoek heeft uitgewezen dat met de Spritzmethode mensen de tekst even goed of zelfs beter onthouden dan bij ‘gewoon’ lezen. Raar maar waar (nou ja, ik geloof ze, onafhankelijk onderzoek kan natuurlijk nog iets anders uitwijzen.)

De woorden gaan niet allemaal even snel over het scherm. Die van 4 tot 7 letters gaan het snelst, sneller dan die van 2 en 3 letters. Korte woorden vergen namelijk meer tijd  dan lange, terwijl je het andersom zou verwachten. Dat is omdat langere woorden een  afwijkender vorm hebben. Met, net, het, vet – ze lijken sprekend op elkaar. De concurrentie is bij langere woorden veel lager. Heel lange woorden gaan dan weer wel iets langzamer en worden door Spritz in stukjes voorgezet. Zit allemaal in de software.

Voorlopig is Spritz er nog alleen voor Samsung Gear 2 en Galaxy S5, maar de club zoekt partners om zo snel mogelijk iedereen aan het spritzen te krijgen. Ik kan niet wachten. Ben namelijk altijd te laat met het uitlezen van mijn leesclubboek.

Meer weten? Kijk op Spritzinc.com