Ik heb een nieuwe laptop. Niks bijzonders op zich. Elke twee jaar koop ik wel een nieuwe en het doet me daarom niet zo heel veel meer. Een hoop gedoe met niet-opgeslagen wachtwoorden die ik niet meer kan achterhalen en het voornemen alle inlogs nu eens netjes op te slaan in een filetje met een superwachtwoord (een voornemen waar ik me natuurijk nu al weer niet aan houd). Wat er anders is deze keer: ik ben enthousiast over een nieuwe feature (nieuw voor mij dan).

Ergernis

Deze laptop heeft een snelstartmodus. Binnen acht seconden zit ik op internet. Het is niet te geloven. Want ergernis nummer een bij alle computers is: het duurt eindeloos voor ie  ‘aan’ gaat. En ik zet mijn computer graag uit tussendoor. Voor het milieu en zo. Maar in acht seconden dus. Dat komt door Splashtop, of Express Gate zoas het heet op mijn Asus. Waarom hebben alle computers dat niet?

Razendsnel

Het werkt zo. Splashtop is een mini-besturingssysteem dat razendsnel opstart. Binnen vijf seconden. Bij mijn laptop zit er een speciaal knopje op waarmee ik daarvoor kan kiezen. Vervolgens kan ik surfen over het web met de browser ik kan foto’s bekijken, muziek luisteren, Skypen en mailen. Dingen downloaden kan niet en ook voor de andere kantoortoepassingen moet ik het normale besturingssysteem opstarten, maar om even iets op Google op te zoeken of  iemand iets te laten zien is het perfect. Wil je toch je gewone systeem opstarten dan klik je gewoon door. Heeeeeeerlijk. Nog nooit zo blij geweest met een nieuwe computer.

Lekker

En wil je nu Splashtop gaan downloaden? Helaas dat kan niet. Het is er alleen voorgeïnstalleerd. Dus nu heb ik je misschien lekker gemaakt voor iets wat je niet kan krijgen. Nieuwe laptop dan maar?