Soms doe je een concurrentieonderzoek. Of je wilt informatie verzamelen over een onderwerp, of voorbeelden voor een presentatie. Bij Kiezel hebben we nog steeds een flinke kast met boeken, maar eerlijk gezegd begint een zoektocht meestal online. Je bookmarkt van alles en voor je het weet, weet je niet meer wat je waar gelezen hebt. Pas ontdekte ik een gratis programmaatje dat het gemakkelijk maakt online bronnen te ordenen en terug te vinden: Mattermap.

Mattermap

Mattermap – Ordnung muss sein…

Hoe het werkt

Als je een gratis account hebt aangemaakt, is de eerste stap de ‘map this’-knop toevoegen aan je browser. Vervolgens kun je wat je interessant vindt selecteren en ‘mappen’ door op die knop te klikken (de extra opties sla ik nu even over). Deze ‘citaten’ vind je vervolgens in de Mattermapomgeving terug en kun je dan op de juiste plek in je Mattermap slepen.

Naar de bron

Die Mattermap is een soort mindmap waarin je citaten groepeert bij plaatsen die weer rondom een centrale vraag staan. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Stel je centrale vraag is: Is sporten gezond? Je kunt dan beginnen met drie plaatsen: Ja, nee, misschien. Argumenten vóór sport schuif je naar ja, tegen naar nee, poldermodelantwoorden naar misschien. Alle citaten zijn aanklikbaar en leiden uiteindelijk weer naar de bron. Handig man!