En wat is herfst? Haard, wijn, pompoensoep.
Voor een vriendin die vijftig werd moesten we een recept aanleveren. Pompoensoep dus.

Koop bij de betere supermarkt een lekkere fles kruidige rode wijn en koop de rest van de ingrediënten bij de Turk. Kies een fijne pompoen, niet te groot, biologisch (zijn er niet-biologische pompoenen?), met een mooie schil. Want die schil die gaat erin. Dat is het geheim van deze pompoensoep. Verder een zak soepgroente als je lui bent, en anders groenten waar je pet naar staat. Een zak wortels (idem) of een bos worteltjes dan wel een paar winterpenen. Het maakt allemaal niet zoveel uit, al zit er eerlijk gezegd weinig smaak aan een zak geschrapte worteltjes. Dus doe die maar niet. Een lekker stukje verse gember heb je nog nodig, kerrie, een paar groentebouillonblokjes en een bosje koriander.

  • Schenk jezelf een goed glas wijn in en zet de groente aan in een scheut olijfolie en wat kerriepoeder (niet lui geweest en dus geen kant-en-klaarzak? Dan eerst even snijden. Heel grof; grote stappen, snel klaar is dit recept).
  • Wortel als het van het wintertype is ontvellen met de kaasschaaf en in een paar stukken breken. In de pan ermee.
  • Was de pompoen voor de zekerheid (je weet niet waar die middenstander met zijn handen gezeten heeft voordat ie de pompoen in je zakje deed) en hak ‘m met je grootste mes in vieren. Pitjes eruit met een lepel en de rest in flinke brokken jenzen. Bij de groente.
  • Water en blokjes naar eigen inzicht.
  • Gember niet vergeten. Niet te grote stukken. Ik schil de gember, maar ik zou eigenlijk niet weten waarom – volgens mij kun je dat ook laten.
  • Koken. Staafmixer erop.
  • In kommetjes met vers opgepiept maanbrood erbij en gehakte koriander erover. Rest van de wijn ernaast serveren.

Extra Serveertip: maak drie keer deze hoeveelheid, koop zes keer de starthoeveelheid wijn en vraag een kluitje vrienden aan de grote tafel en blijf praten en soep eten tot het ochtend wordt.

Img_0089